Sencha (po japońsku: 煎茶, dosłownie oznacza "herbata duszona”).
Samo słowo "sencha" jest jakby synonimem zielonej herbaty. Listki w czasie produkcji są wielokrotnie zwijane i suszone, a zaraz po zbiorze podlegają lekkiemu podduszeniu. Jest to najbardziej popularna herbata japońska o wielu jakościach, obecnie stanowi 80% wszystkich herbat wytwarzanych w Japonii. Pierwszy zbiór trwa od końca kwietnia do połowy maja. Przeprowadzany jest z reguły nożycami mechanicznymi lub maszynowo, choć najwyższej jakości Sencha zrywana jest ręcznie. W niektórych rejonach liście zbiera się co 45 dni, cztery razy do roku, ale najlepsze zbiory pochodzą z dwóch pierwszych zbiorów. Herbata z pierwszego zbioru charakteryzuje się miękkim, subtelnym smakiem, z drugiego jest mocniejsza, zawiera więcej taniny, ponieważ liście rozwijają się na mocniejszym słońcu. Liście poddawane są działaniu pary (15-20 sekund), przedmuchiwane gorącym powietrzem, a następnie suszone i zwijane. Duże i szerokie liście dają po zaparzeniu świeży, delikatny aromat i piękny, kolor..
Liście: ciemnozielone o kształcie igiełek.
Aromat i smak: delikatny, przyjemnie słodki smak określany jako umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny jest za wykrywanie białka- aminokwasu - kwasu glutaminowego). Wyczuwalna słodko- mleczna nuta.
Kolor naparu: przejrzysty, jasnozielony.
Zaparzanie: przegotowaną wodą o temperaturze 80°C zalać 12g herbaty (ok. 7 czubatych łyżeczek do herbaty) na 1 litr wody. Zaparzać przez 1 minutę. Następnie przecedzić.