Zielona herbata o niepowtarzalnym smaku owoców leśnych - zawiera miłorząb japoński.
Zaparzanie: przegotowaną wodą (1000ml) o temperaturze 70°C zalać 10g herbaty (ok. 7 płaskich łyżeczek do herbaty). Pozostawić do zaparzenia na 3 minuty. Następnie przecedzić.
Wartości odżywcze w 100 ml zaparzonej herbaty z 1 g herbaty.
Wartość energetyczna KJ |
Wartość energetyczna Cal |
Tłuszcz |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
Węglowodany |
Cukier |
Białko |
Sól |
18,00 |
4,00 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
0,03
|
Ginkgo Biloba (rodzina Ginkgoaceae) zawiera w liściach i korze terpenoidy (ginkgolidy A, B, C, M), flawonoidy (luteolina, trycetyna (dalfidenon); biflawoby (ginkgetina, bilobetina, amentoflawon; flawonole (kaempferol, kwercetyna, izoramnetyna), fenole (katechiny, epikatechiny, galokatechiny, proantocyjanidyny; fitosterole (sitosterol), woski, alkany, estry, skrobię, szczawian wapnia, kwas beznoesowy, pinitol, kwas bursztynowy, kwas szikimowy, kwas glukarowy (d-glucaric acid).
Alkoholowe i wodno-alkoholowe wyciągi z kory i liści miłorzebu uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają krążenie obwodowe, w tym mózgowe. Zapobiegają niedotlenieniu mózgu. Mogą poprawiać pamięć i koncentrację. Wymiatają wolne rodniki, zwiekszają wydalanie kwasu moczowego, stabilizują błony komórkowe, w tym również komórek nerwowych. Działają przeciwastmatycznie. Mogą mieć wpływ przeciwdepresyjny. Hamują rozwój miażdżycy. Zawierają inhibitory stanu zapalnego. Zapobiegają zatorom i zawałom.
Intrakt z miłorzębu można sporządzić samemu: 1 część rozdrobnionych liści lub całych gałązek zalać 3 częściami gorącego alkoholu z miodem lub cukrem brązowym, odstawić na kilka tygodni w zamknięciu, przecedzić. Zażywać 1-2 razy dziennie po 1 łyżeczce.