Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Dlaczego tylko niektóre rodzaje czekolady rozpływają się w ustach?

Czekolada rozpływa się w ustach, jeżeli do jej produkcji jest użyte wyłącznie masło kakaowe, które topnieje w temperaturze 36°C, czyli temperaturze ciała człowieka.

Wykorzystywane  do produkcji popularnych czekolad tłuszcze roślinne ulegają rozpuszczeniu dopiero w temperaturze 38°C, prez co w ustach odkłada się tłuszcz, którego nie jesteśmy w stanie rozpuścić.


Przeczytaj również


Do czego można wykorzystać herbaciane fusy?
Ludzie Wschodu od stuleci wykorzystują zaparzone listki herbaty do różnych celów. Dzięki wiekom doświadcze...
Czytaj
Komu "oddaje się" pierwszy łyk yerba mate?
Dla Europy yerba mate odkryli misjonarze przebywający w Ameryce Południowej. Patronem tego napoju uczynili św. Tomasza i...
Czytaj
Czym - oprócz wody - można zalewać yerba mate?
Mate można zaparzać zimnym sokiem owocowym! Ten sposób, zwany mate russo,  wymyślili podobno Rosjanie osiedl...
Czytaj