Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Dlaczego herbaty produkowane metodą CTC dają tak silny napar?

Herbata produkowana metodą CTC (z ang. crushing, tearing, curling - miażdżenie, rozrywanie i zwijanie) jest bardziej rozdrobniona, co sprawia, że uzyskujemy większą powierzchnię zaparzania. Właśnie dzięki temu otrzymujemy znacznie silniejszy napar niż uzyskalibyśmy przy produkcji herbaty z całych jej liści o takiej samej jakości.

Przeczytaj również


Ile kilogramów herbaty zawierał pierwszy transport z Cejlonu?
Pierwszy transport herbaciany z Cejlonu do Londynu zawierał niebagatelny ładunek... 2 kilogramów herbaty.
Czytaj
W jakim celu zbieraczki herbaty na Cejlonie żują betel?
Warunki na cejlońskiej plantacji nie należą do najłatwiejszych: duża wilgotność powietrza, bardzo wysokie temperatury,...
Czytaj
Czy istnieje herbaciany odpowiednik Kopi luwak?
Kopi luwak to - jak wiadomo - gatunek kawy uprawiany w południowo-wschodniej Azji, szczególnie w Indonezji, wytwa...
Czytaj