Rachatłukum to popularny na Bliskim Wschodzie tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru. Podaje się go wraz z herbatą.
Sposób przygotowania
Cukier i wodę podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop (ok. 20 minut). Zdejmujemy syrop z ognia. Mąkę mieszamy z zimną wodą, syropem owocowym i sokiem z cytryny, aż znikną grudki. Powoli wlewamy do syropu z cukru i wody, intensywnie mieszając. Masę wlewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem, studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Kroimy w sześciany i obtaczamy w cukrze pudrze zmieszanym z kakao.
Składniki:
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
6 łyżek zimnej wody
8 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżki syropu pomarańczowego lub brzoskwiniowego (zamiast syropu można użyć mocnej czarnej herbaty)
1 łyżka soku z cytryny
masło do wysmarowania formy
kilka łyżek rozpuszczalnego kakao
kilka łyżek cukru pudru