Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Jak pije się herbatę w Maroku?

W Maroku pije się zieloną herbatę z miętą - herbata podawana jest w szklankach ustawionych na srebrnej tacy. W domu herbatę nalewa mężczyzna, trzymając imbryk o długim dzióbku tak, by lać z wysoka, dzięki czemu każda szklanka ma u góry warstwę piany. Naparowi towarzyszą często cukierki. Tradycyjnie herbata serwowana jest trzy razy. Dlaczego? Pięknie wyjaśnia to algierskie przysłowie: "Pierwsza szklanka jest tak łagodna jak życie, druga - tak silna jak miłość, a trzecia - tak gorzka jak śmierć". 

Składniki "berberyjskiej whiskey" są proste, ale rytuał dopracowany i istotny. Najpierw długo zaparza się herbatę (zieloną lub zwykłą czarną) w czajniczku, doprowadzając ją do wrzenia razem z cukrem (to ważny etap, który nadaje herbacie charakterystyczny smak), a dopiero potem łączy ze świeżymi liśćmi mięty (w czajniczku lub w szklankach).  

(Por. Jane Pettigrew, Królestwo herbaty, Warszawa 1998)

Przeczytaj również


Jak wysokość upraw wpływa na jakość herbaty?
Krzewy herbaciane Camellia sinensis i Camelia assamica w warunkach naturalnych występują na terenach górzystych....
Czytaj
Kiedy „wynaleziono” ice tea?
Pomysł mrożonej herbaty narodził się podczas targów w St. Louis latem 1904 roku. W tym okresie temperatura powiet...
Czytaj
Jakie są naturalne właściwości kofeiny?
Kofeinę wykrywa się u wielu gatunków roślin, które wykorzystują ją jako naturalny pestycyd. Szczegó...
Czytaj