Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Kiper herbaciany, czyli jak degustować herbatę

Próbowanie herbat jest nieodłącznym elementem pracy osób handlujących herbatą. Kiperzy herbaciani testując setki próbek dziennie, potrafią powiedzieć, skąd herbata pochodzi, kiedy i w jakich warunkach została zebrana, ale przede wszystkim ocenić jakość herbaty. Kiperów spotkamy zarówno w fabrykach na plantacjach, jak też w specjalistycznych „pokojach degustacyjnych”, gdzie tworzone są np. kompozycje smakowe i aromatyczne.

Profesjonalne szkolenie trwa conajmniej pięć lat, ale nawet po tym czasie kiper herbaciany ciągle się rozwija i nadal uczy. Jeśli zaparzymy świeżą, wysokiej jakości herbatę, nie powinniśmy mówić o niej, że jest dobra lub zła, ale raczej, że nam osobiście jej smak bardziej lub mniej odpowiada.

Zestaw do degustacji herabaty:
- kubek z karbowanym brzegiem z pokrywką i czarką;
- termometr;
- wagę;
- herbata do degustacji;
- woda o odpowiedniej temperaturze.

Na 100 ml wody używa się 2 gramy suszu. Chodzi o to by oceniać wszystkie herbaty obiektywnie przy tych samych parametrach parzenia. Długi czas parzenia 5 minut - wykracza poza klasyczny czas zaparzania. Tak długo parzona herbata ujawnia nie tylko zalety, ale również wszystkie swoje wady (które parząc krócej można by zamaskować - np. gorycz).

Po zaparzeniu herbaty w kubku degustacyjnym przelewamy napar do czarek, a zaparzone liście umieszcza się na dnie jego pokrywki. Aromat herbaty analizujemy wąchając wnętrze kubka degustacyjnego.

Herbata jest pod wieloma względami podobna do wina. I ona ma wiele barw, smaków i aromatów zależnych od klimatu i położenia geograficznego plantacji. Kiper herbaciany postępuje podobnie jak degustator win wciąga herbatę szybkim, gwałtownym ruchem, tak aby "uderzyła" w jego kubki smakowe, potem przetacza usta, co pozwala ocenić smak, a następnie wypluwa do specjalnej ruchomej spluwaczki. Kiper również analizuje wygląd liści przed i po zaparzeniu oraz kolor i jakość naparu.

Przeczytaj również


Ciekawe linki
- Filiżanka Smaków  - Oxalis Czechy  - Herbaciano Kaligraficznie Blog o Herbacie
Czytaj
"Port bostoński jest dziś imbrykiem"!
Takie okrzyki można było usłyszeć w porcie bostońskim 16 grudnia 1773 r. na pokładzie żaglowca "Dartmoutha" z któ...
Czytaj
It is not my cup of tea!
Jeżeli Anglik powie: "It is not my cup of tea", oznacza, że coś nie jest w jego guście, nie pasjonuje go - ("A holiday...
Czytaj