Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Jak bariści zaparzają kawę?

W teorii należy 6g kawy zalać 100g (100ml) wody o temperaturze 94ºC. Jednak 100ml wrzątku waży już nie 100, a 96g. Dlatego bariści stosują przelicznik 1:17 - 1g kawy na 17g wody, jakiej używamy do procesu parzenia. Jeśli z 30g kawy chcemy otrzymać 500ml naparu powinniśmy użyć 510g wody (30x17=510).

Przeczytaj również


Jak odróżnić ziarno arabiki i robusty?
Rodzaj kawy po wypaleniu można odróżnić oglądając charakterystyczną bruzdę na ziarnku (bariści mówią...
Czytaj
Kiedy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Herbaty?
Międzynarodowy Dzień Herbaty obchodzimy 15 grudnia - dzień ten jest popularny w krajach produkujących herbatę (Indie, Ne...
Czytaj
Jak zapisuje się słowo „herbata” w Chinach?
W Chinach słowo herbata zapisuje się znakiem 茶. Oznacza on człowieka, drzewo, trawę, zielę.
Czytaj