Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Czy herbatę można "zaparzyć" lodem?

Polecamy oryginalny sposób zaparzania japońskich herbat, na przykład Gyokuro. W ciepłym czajniczku umieszczamy porcję herbaty i zasypujemy go kostkami lodu, po pół godzinie "wykapujemy" herbatę do czarki. Zamrożone listki możemy później zalać wrzątkiem - mają wtedy zupełnie inny, bardziej wytrawny smak. 

Przeczytaj również


Czy herbata przydaje się w budownictwie?
W Korei Południowej herbata wykorzystywana jest jako składnik... betonu. Podobno dzięki temu beton jest twardszy i ma le...
Czytaj
Czy herbatę można jeść?
Listki wysokojakościowych japońskich herbat można po zaparzeniu zjeść z odrobiną sosu sojowego. Taki przysmak nazywa się...
Czytaj
Dlaczego wejście do japońskiego domku herbacianego ma tylko 150 cm wysokości?
Wejście do pawilonu herbacianego celowo jest tak niskie, aby wchodząc doń każdy pochylił się i okazał szacunek.
Czytaj