Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Plantacja koreańskiej herbaty - O'Sulloc

Niektórzy mówią, że koreańska historia herbaty sięga dwóch tysięcy lat.

Udokumentowane źródła podają, że herbata koreańska przybyła do Korei wraz z buddyzmem w czasie trwania dynastii Silla (668-918 r. n.e.). W dokumencie z 828 roku opisane jest wydarzenie sprowadzenia do Korei nasion z Chin przez Kom ae Ryom, który założył pierwszy ogród herbaciany w rejonie Hadong u podnóża góry Jiri.

Już w czasach następnej dynastii - Koryo (935-1392r. n.e.) król dostawał herbatę co rano w czasie ceremonii połączonej z muzyką. Herbata towarzyszyła również ceremoniom dyplomatycznym. 

Podczas okupacji japońskiej, między rokiem 1910 a 1945, stosowano przymusowy system edukacji według zasad japońskich, wprowadził on  między innymi naukę sztuki parzenia herbaty chanoyu. Japończycy rozpowszechnili uprawę herbaty w dzisiejszym regionie Posong w prowincji Dzolla.

Najbardziej znane koreańskie powiedzenie: "herbata i medytacja mają ten sam smak" odnosi się do filozofii zen, z którą herbata w Korei ma wiele wspólnego, bowiem ceremonia parzenia herbaty w tym kraju jest bardzo unikalna, choć zbliżona do japońskiego chado. Akcentuje się kierunki świata oraz umiejscowienie osób biorących udział w ceremonii. Gospodarz siedzi zawsze twarzą ku wschodowi, a goście - których powinno być troje (najważniejszy z nich pośrodku) - ku zachodowi.

Inaczej niż w Chinach czy Japonii, w Korei herbata nigdy nie stała się popularnym napojem codziennego użytku. Czasy się zmieniają, Korea Południowa  stała się  bogatym, nowoczesnym  krajem. Obok ręcznej uprawy wprowadza się również uprawy maszynowe, a dzięki marketingowi rozpowszechnia się picie  herbaty.

Nasza oferta herbat koreańskich

W Korei można sklasyfikować cztery główne typy herbat: Woojeon (najwcześniejsza herbata koreańska, zbierana przed 22 kwietnia), Jeoncha, Sejak, Joongjak - uprawiane są one nadal tradycyjną, ręczną metodą na plantacjach spełniających warunki upraw organicznych. Herbaty koreańskie są uznawane za bliskie herbatom japońskim i chińskim, balansują smakowo pomiędzy tymi dwoma większymi kulturami.

Nasze wyjątkowe koreańskie herbaty uprawiane są na plantacji O'sulloc na wyspie Jeju w Korei Południowej. Na plantacji tej zwiedzać można również ciekawe muzeum herbaty.

Zapraszamy na wycieczkę...

http://www.youtube.com/watch?v=HKRYmE3UtHc

Przeczytaj również


Zioła - rośliny, które leczą
Każdego dnia otrzymujemy pytania na temat stosowania i właściwości ziół i mieszanek ziołowych - w ostatnich latac...
Czytaj
Kawa - mielenie i zaparzanie
Ważne, by kawa była świeża, najlepiej świeżo palona, mielona tuż przed zaparzeniem – odkryje przed nami całe swoje...
Czytaj
Owoce Goji
JAGODY GOJI Lycium barbarum (chiński 宁夏枸杞: czyt: gǒuqǐ) to owoce rośliny zwanej kolcowojem pospolitym. Porasta ona m...
Czytaj