Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Kawa - mielenie i zaparzanie

Ważne, by kawa była świeża, najlepiej świeżo palona, mielona tuż przed zaparzeniem – odkryje przed nami całe swoje bogactwo smaku i aromatu. 

Z uwagi na ulotność substancji aromatycznych zawartych w kawie, zaleca się mielenie tylko potrzebnej ilości ziaren bezpośrednio przed parzeniem. Jeśli natomiast dysponujemy kawą już zmieloną, przechowujmy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu dłużej zachowa aromat. 

W związku z tym, że istnieje kilka metod przyrządzania kawy, stopień zmielenia ziaren powinien być dostosowany do każdej z nich. Stwarza się tym samym warunki optymalnej ekstrakcji aromatów i substancji smakowych w procesie parzenia kawy.

Nasza oferta kaw z całego świata

Przeczytaj również


Plantacja koreańskiej herbaty - O'Sulloc
Niektórzy mówią, że koreańska historia herbaty sięga dwóch tysięcy lat. Udokumentowane źród...
Czytaj
Owoce Goji
JAGODY GOJI Lycium barbarum (chiński 宁夏枸杞: czyt: gǒuqǐ) to owoce rośliny zwanej kolcowojem pospolitym. Porasta ona m...
Czytaj
Yerba Mate
Yerba Mate (Ilex paraguarensis) to wysuszone liście z ostrokrzewu paragwajskiego, których napar popularny jest w...
Czytaj