Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Rooibos

ROOIBOS Aspalathus linearis

Rooibos znany jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz. Herbatka ta wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu uprawianego w RPA (góry Cederberg). Jest to pasmo górskie oraz rezerwat przyrody znajdujący się około 300 km od Kapsztadu, stolicy RPA. W roku 2004 rezerwat ten został wpisany na światową listę dziedzictwa UNESCO, co dodatkowo podkreśla niepowtarzalność tego miejsca.

Krzew czerwonokrzewu osiąga wysokość od jednego do półtora metra wysokości, liście mają wygląd sosnowych igiełek. Kwitnie na żółto w październiku. Gałęzie zbierane są od lata do wczesnej jesieni. Gałązki rozdrabniane są maszynowo w odcinki o długości 2-4 milimetrów i miażdżone przez rolki. Ostatecznie nawilżane są czystą wodą i usypywane w stosy o wysokości od 15 do 20 cm. Tak pozostawiane są przez 8 do 24 godzin w celu fermentacji. Zielone z natury gałązki czerwonokrzewu stają się czerwono-brązowe. Podczas fermentacji czerwonokrzew rozwija także swój owocowy aromat. Gałązki są następnie tak długo suszone na słońcu aż wilgotność wyniesie około 10 procent. Następnie gałązki są przesiewane i pasteryzowane za pomocą gorącej pary. Ostatecznie produkt zostaje zważony i zapakowany do worków.
Plantacje są jednocześnie terenami naturalnej wegetacji tych krzewów, dlatego stosowanie jakichkolwiek nawozów sztucznych czy środków owadobójczych nie jest tu potrzebne. Dzięki temu herbata Rooibos jest całkowicie naturalna i nie zawiera żadnych dodatkowych związków chemicznych.

Rooibos sprzedawany jest od 1904 roku, a szeroką popularność zdobył w 1930 roku, kiedy to dr P. Le Fras Nortier odkrył niektóre z jego właściwości zdrowotnych.

Zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny.

Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Gasi pragnienie zarówno w upalne jak i chłodne dni.

Igiełki czerwonokrzewu dają lekko czerwony napar o charakterystycznym smaku.

Właściwości:

•  działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy
•  zawiera wiele witamin i minerałów, polecany dzieciom
•  pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy)
•  działa antybakteryjnie, antywirusowo
•  pozytywnie wpływa na przepuszczalności naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi, pomaga przy bólach głowy,
•  dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem
•  dostarcza organizmowi wapno, mangan a szczególnie fluor, który jest niezbędny w rozwoju, -wzmacnianiu zębów i kości. Ponadto zawiera cynk i magnez - konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
•  kompresy z naparu można stosować na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy oraz na miejscowe podrażnienia skóry (mechaniczne, alergiczne, wirusowe, bakteryjne), pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego,
•  wyrównuje poziom cukru we krwi - łagodzi przebieg cukrzycy,
•  obniża poziom złego cholesterolu

Zaparzanie:

Sypiemy 1 łyżeczkę suszu do szklanki, zalewamy wrzątkiem i parzymy od 2 do 5 minut.

Nasza oferta Rooibos i Honeybush

Przeczytaj również


Herbata Pu Erh
HERBATA PU ERH 黑茶, hei chá Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. Herbata ta zwana jest herba...
Czytaj
Herbata jako roślina
Herbata to zimozielone rośliny (krzewy i drzewa) z rodzaju Camellia, występujące w dwóch gatunkach pochodzących o...
Czytaj
Co kryje w sobie herbata?
CO KRYJE W SOBIE HERBATA?„Wystarczy, że wypijemy jedną filiżankę herbaty dziennie, aby umarł z głodu jeden farmace...
Czytaj