Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Herbata Pu Erh

HERBATA PU ERH 黑茶, hei chá

Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. Herbata ta zwana jest herbatą "postfermentowaną” lub „dojrzewajacą". Dojrzewanie polega na fermentacji nieenzymatycznej, w odpowiednich warunkach (różne mikroorganizmy uwielbiają podwyższoną temperaturę i wilgoć, enzymy natomiast zabija się wcześniej, podobnie jak w przypadku chińskich herbat zielonych, poprzez precyzyjne ugniatanie i podgrzewanie liści w woku).

Jako, że naturalne dojrzewanie czy leżakowanie jest procesem powolnym i trwa latami, opracowano w latach 70-tych metodę zwaną wodui, która go imituje i jednocześnie znacznie przyśpiesza - w ciemnych pomieszczeniach usypuje się herbaciane kopce i w kontrolowany sposób nawilża się herbatę poprzez przykrycie jej zwilżonymi płachtami przez około 1-2 miesiące nabiera pleśniowego, ziemistego smaku i aromatu oraz czarnego koloru.

Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich warunkach. Suche liście herbaty Pu Erh są niemal czarne, z brązowawym lub zielonkawym odcieniem.

Herbata charakteryzuje się bardzo silnym ziemnym zapachem i smakiem. Występuje w postaci herbaty sypkiej lub prasowanej w różnorodne kształty – cegiełek, gniazdek, czy krążków tzw. "ciastek".

Pu-erh może być:
-sheng (surowy, nieprzetworzony, świeży, ang. raw) powoli fermentuje w naturalnym procesie fermentacji nieenzymatycznej. Pożądane właściwości osiąga dopiero po około 5 latach,
-shou/shu (dojrzały, ang. cooked, poddana procesowi przyśpieszonej fermentacji wodui).

Właściwości:
•  wspomaga pracę wątroby,
•  skutecznie walczy z nadwagą,
•  obniża poziom cholesterolu,
•  oczyszcza organizm z toksyn,
•  pobudza procesy trawienne,
•  zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków,
•  zapobiega powstawaniu wolnych rodników,
•  łagodzi skutki spożywania alkoholu,
•  wzmacnia organizm.

Sposób zaparzania:
Wodą o temperaturze 96°C, parzymy od 3-5 minut. Można zaparzać wielokrotnie. Zaleca się pić niesłodzoną. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - 11-13 gramów na 1 l wody).

Nasza oferta herbat Pu-erh czystych i z dodatkami

Przeczytaj również


Herbata Oolong
HERBATA OOLONG 青茶; qīng cháProdukowana jest w Chinach i Tajwanie (Formosa). Herbaty te są znane ze swego drzewn...
Czytaj
Rooibos
ROOIBOS Aspalathus linearis Rooibos znany jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz. Herbatka ta wytwarza...
Czytaj
Herbata jako roślina
Herbata to zimozielone rośliny (krzewy i drzewa) z rodzaju Camellia, występujące w dwóch gatunkach pochodzących o...
Czytaj