Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Herbata zielona

HERBATA ZIELONA 綠茶; lǜ chá

Ta grupa herbat obejmuje największą ilość gatunków, które różnią się między sobą wyglądem zewnętrznym, smakiem, aromatem i jakością.

Herbata zielona w medycynie chińskiej znajduje swoje zastosowanie już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka. Zielona herbata jest najstarszym i najpopularniejszym w Chinach rodzajem herbaty. Około 75% światowej produkcji zielonej herbaty pochodzi z Chin. Spotkać tu można największą na świecie różnorodność najwyższej jakości herbat.

W celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście są podgrzewane, co powstrzymuje fermentację oraz pozwala zachować zielony kolor. Dlatego nazywamy ją niefermentowaną, nie przechodzi ona procesu utleniania.

Właściwości:

•  ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną- pobudzające działanie herbaty (w porównaniu do kawy) przebiega wolniej i stateczniej, jest też dłuższe),

• obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu),

• obniża ciśnienie krwi (przedziwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych),

• służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych),

• antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie- wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej),

• antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).

Przeciwskazania:

• ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,

• pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia dużej ilości zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,

• Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!

Zaparzanie:

Do zaparzania herbaty używajmy wody dobrej jakości, źródlanej lub przefiltrowanej. Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75-90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - 11-13 gramów na 1 l wody).

Nasza oferta herbat zielonych

Przeczytaj również


Herbata czarna
HERBATA CZARNA 紅茶; hong chá Czarne herbaty pochodzące z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskic...
Czytaj
Herbata Oolong
HERBATA OOLONG 青茶; qīng cháProdukowana jest w Chinach i Tajwanie (Formosa). Herbaty te są znane ze swego drzewn...
Czytaj
Herbata Pu Erh
HERBATA PU ERH 黑茶, hei chá Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. Herbata ta zwana jest herba...
Czytaj