Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Herbata czarna

HERBATA CZARNA 紅茶; hong chá

Czarne herbaty pochodzące z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie wyjątkowa herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach. Znane i cenione są również herbaty pochodzące z indyjskiej prowincji Assam oraz z Cejlonu (Sri Lanka).

Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej. 

Właściwości:

•  koi duszę, rozjaśniania umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną),
•  teina wzmaga aktywność soków trawiennych.

Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych.

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).

Zaparzanie: wodą przegotowaną o temp. 95°C przez 3-4 min.
Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (96°C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. W Chinach, herbatę którą my europejczycy znamy jako czarną, nazywa się herbatą czerwoną ze względu na kolor naparu, który jest zawsze czerwono-pomarańczowy.

Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie:

SFTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – ten skrót rezerwuje się wyłącznie dla najdoskonalszych herbat świata. Susz SFTGFOP zawiera w sobie dużą ilość złotych tipsów i starannie dobieranych młodych listków.

FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – herbata FOP szczególnie wysokiej jakości.

TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – susz GFOP z podwyższoną zawartością złocistych tipsów.

GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) – jest to susz FOP wzbogacony tzw. złocistymi tipsami, czyli szczególnymi, złocistymi końcówkami pączków.

FOP (Flowery Orange Pekoe) – susz złożony z pełnych liści herbacianych wysokiej jakości, zawierający również znaczną ilość pączków (tipsów).

BOP (Broken Orange Pekoe) – susz skomponowany z wysokojakościowych liści średniej wielkości.

OP (Orange Pekoe) – „pełnolistny” susz wysokiej jakości.

FP (Flowery Pekoe) – „pełnolistny” susz wysokiej jakości zawierający zwiększoną ilość tipsów. Liście takie zwijane są zwykle w kuleczki.

PS (Pekoe Sushong) – susz złożony z pełnych liści średniej jakości.; liście mechanicznie łamane podczas produkcji

S (Sushong) – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu. herbata skomponowana z dojrzałych, starszych listków rosnących blisko pnia herbacianego krzewu.

Pył herbaciany (Dust) – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej.

Nasza oferta herbat czarnych

Przeczytaj również


4 zasady zaparzania herbat
4 zasady prawidłowego zaparzania herbat:"... herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzeb...
Czytaj
Herbata zielona
HERBATA ZIELONA 綠茶; lǜ chá Ta grupa herbat obejmuje największą ilość gatunków, które różn...
Czytaj
Herbata Oolong
HERBATA OOLONG 青茶; qīng cháProdukowana jest w Chinach i Tajwanie (Formosa). Herbaty te są znane ze swego drzewn...
Czytaj