herbata "Żelazna Bogini Miłosierdzia". Jedna z najbardziej znanych i popularnych herbat typu Oolong. Polecana przez znawców chińskich herbat częściowo fermentowanych.
Liście: wysokiej jakości o dużych zielonkawych liściach. Zwijane w charakterystyczny kulisty kształt.
Aromat i smak: przyjemny i delikatny.
Kolor naparu: złocisto - żółtawy.
Sposoby zaparzania:
Przed pierwszym parzeniem można wykonać szybkie przepłukanie liści, tzw. budzenie herbaty
(polegające na wlaniu i wylaniu gorącej wody na 3 oddechy (nie dłużej niż 10 sekund).
W ten sposób ogrzewamy i otwieramy liście przed właściwym parzeniem.
Sposób chiński (gongfu cha):
ok. 5 gramów na gaiwan lub małego yixinga (pojemność około 100 ml).
- I parzenie od 20 sekund do 40 sekund.
- II parzenie około 20 sekund.
Każde kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście sekund każde.
W ten sposób herbatę można parzyć nawet 10 razy.
Sposób zachodni:
1 gram herbaty na każde 50 ml pojemności naczynia, czyli np. na czajniczek 200g - 20g herbaty
-I parzenie ok. 1-2 minuty,
-II parzenie skracamy do około 30 sekund, gdyż liście są już otwarte i nasiąknięte wodą.
-II parzenie ponownie wydłużamy do ok. 1-2 minut.