Cascara to wysuszona skórka owoców kawowca Coffea arabica L. , z której można przygotować pyszny napar. Może być zaparzana tak jak herbatka owocowa, lub na zimno - jest idealna jako orzeźwiający napój.
Opis:
Ziarna kawy ukryte są w słodkiej wiśni kawowej. Cascara jest produkowana poprzez suszenie tych wiśni. Napój z cascary ma przyjemnie słodki aromat. Cascara pochodzi z gospodarstwa Carmen Estate, gdzie od ponad 50 lat na wysokości 1700 metrów nad poziomem morza uprawia się i przetwarza wysokiej jakości kawę. Drzewa kawowe rosną tu na stromych zboczach poprzecinanych strumieniami, pod stuletnią roślinnością lasu deszczowego. w aromacie i smaku można odnaleźć nuty: dzikiej róży, dżemu i kakao. Zawiera kofeinę.
Przygotowanie:
Suszony miąższ owoców kawowca zalać wrzątkiem w proporcji 20 g (ok. 10 płaskich łyżeczek) na 1 litr wody. Pozostawić do zaparzenia na 5-8 minut. Następnie odcedź. Zawiera kofeinę.
Składniki:
Suszony miąższ owoców kawowca Coffea arabica L. Wartości odżywcze w 100 ml: wartość energetyczna 24,2 kJ/ 5,72 kcal, tłuszcze 0,02 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g), węglowodany 1,11 g (w tym cukry 0,61 g) , białko 0,15 g, sól 0 g.