Bio

Organic Japan Matcha Hisui - torebka 20g   (kod 860096)

1 op.
42,00 brutto
ilość   
Czas parzenia/temp.     80 °C

Kraj pochodzenia:
Japonia.

Składniki:
Herbata zielona.

Opis:

Matcha to sproszkowana zielona herbata najwyższej jakości używana w tradycyjnej ceremonii herbacianej - z racji swoich niezwykłych właściwości nazywana jest też królową wszystkich zielonych herbat. Herbata ta ma postać pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze. 

Uprawa i produkcja:
Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo herbaty zbieranej wiosną. Herbaciane krzewy przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc w ten sposób młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Zacienienie plantacji wynosi wtedy 90%. Dzięki zacienieniu zwiększa się ilość chlorofilu w herbacie, który  ulega przekształceniu się w katechinę. Katechiny to związki polifenolowe z grupy flawonoidów. W zielonej herbacie stwierdzamy 4 główne katechiny: epikatechinę (EC), epigalokatechinę (EGC), galusan epikatechiny (ECG) i galusan epigalokatechiny (EGCG). Związki te stanowią 25 - 30% suchej masy liścia herbaty. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami). Stwierdzono, że np. EGCG jest 25 - 100 razy wydajniejszym antyoksydantem niż witaminy C i E.
Stosunkowo długi czas spędzany w zacienieniu owocuje specyficznym smakiem umami (umami zwany jest piątym smakiem, odpowiedzialnym za wykrywania białka- aminokwasu - kwasu glutaminowego).

Właściwości:
Pijąc matchę de facto spożywamy całe liście zielonej herbaty, w dodatku tej najwyższej jakości. Konsumując matchę dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych (aminokwasów, witamin, minerałów oraz błonnika) niż podczas picia zwykłego naparu z liści zielonej herbaty. W matchy znajduje się bardzo dużo antyoksydantów zwanych polifenolami (szczególnie ważnym jest EGCG, Galusan epigallokatechiny zwiększający produkcję limfocytów T, a tym samym zwiększających odporność). Jeden kubek Matchy jest równowartością 10 kubków zielonej herbaty. Dzięki temu herbata ma działanie stabilizujące nastrój, zmniejszające stres i niepokój. Picie zielonej herbaty działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu na okres od 3 do 6 godzin po spożyciu tej herbaty. Matcha zawiera tak dużo kofeiny (teiny), że często nazywana jest „herbacianym espresso”.

Sposób przygotowania:
Wsypać jedną saszetkę lub 0,5 łyżeczki proszku matcha (2 g) do miseczki, dodać 75 ml przegotowanej wody o temp. 80*C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez ok. 30 sek. Przed zmieszaniem z wodą warto przesiać proszek przez sitko. Przyrządzając matchę otrzymujemy piękny żywozielony napój z apetyczną pianką na powierzchni.

Wiecej na temat matchy można przeczytać TUTAJ

Inne produkty z BEZ DODATKóW:

Bestseller
14,10 (brutto) / 50 g
8,95 (brutto) / 50 g

China Sencha

(kod 10007)
Bestseller
7,55 (brutto) / 50 g

Japan Tamaryokucha

(kod 10174)
Bestseller
17,15 (brutto) / 25 g
Wczytuję