Zielona sproszkowana koreańska herbata w praktycznych (i niedrogich) saszetkach - idealna propozycja dla tych, którzy chcą spróbować jak smakuje królowa zielonych herbat lub potrzebują niewielką ilość do koktajli, lodów, ciast czy innych potraw.
Sposób przygotowania:
Wsypać jedną saszetkę do miseczki, dodać 75 ml przegotowanej wody o temp. 80°C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez ok. 30 sek. Przed zmieszaniem z wodą warto przesiać proszek przez sitko. Przyrządzając matchę otrzymujemy piękny szmaragdowozielony napój z apetyczną pianką na powierzchni. Aromat przypomina młody, słodki zielony groszek.
Opis
Matcha produkowana jest z najwyższej jakości herbaty zbieranej wiosną. Herbaciane krzewy parę dni przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc w ten sposób młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu zwiększa się ilość chlorofilu w herbacie, który ulega przekształceniu w katechinę. Stosunkowo długi czas spędzany w zacienieniu owocuje specyficznym smakiem umami.
Plantacja
Położona na wyspie Jeju (czyt. dżedżu), gdzie w latach osiemdziesiątych zapoczątkowano wytwarzanie herbat zielonych na wzór japoński. Herbata ta jest uprawiana tradycyjną, ręczną metodą na plantacji O’Sulloc.
Wiecej na temat matchy można przeczytać TUTAJ