Narodowy napój w Indiach to herbata z przyprawami, czyli Chai Masala. ‘Masala’ w języku hinduskim to ‘przyprawa’ lub coś pikantnego. W Indiach bardzo często masala sprzedawana jest na ulicznych straganach. W dużym garnku przy ulicy gotuję się napój i każdy chętny może kupić czarkę masali., którą sprzedawca nabiera chochlą.
Poszczególne składniki bardzo korzystnie wpływają na organizm, skutecznie go rozgrzewając i wzmacniając system odpornościowy.
Sposób przyrządzania Czai Masala:
1. sposob: 1/2-1 łyżeczki przypraw zalać 1 szklanką wody, gotować 15-30 min na wolnym ogniu, odstawić i wsypać pół łyżeczki czarnej herbaty (najlepiej Assam), po 10 min odcedzić. Dodać miód oraz mleko.
2. sposób: Wsyp 10 g (około 6 łyżeczek przypraw) do 1 litra wody. Zalej wrzątkiem. Odstaw na 7 minut.
Napar:
Napar daje bardzo mocny aromat i ostry, orzeźwiający smak. Ma działanie rozgrzewające i energetyzujące - dodaje sił i poprawia nastrój, oczyszcza krew, koi i wzmacnia system nerwowy.
Historia:
Po każdych zajęciach Yogi Bhajan podawał swoim uczniom specjalną herbatę ajurwedyjską z mieszanek przypraw. Z biegiem czasu uczniowie nazwali ją Yogi Tea (herbatką jogina). Niegdyś ten królewski smak pełen aromatycznych przypraw zachwycał dwór władców starożytnych Indii. Obecnie herbatki ajurwedyjskie są nie tylko ciekawostką, ale również kulinarną inspiracją w wielu domach na całym świecie.