Etiopia Yirgacheffe   (kod 80250)

50 g
10,30 brutto
100 g
20,60 brutto
250 g
51,50 brutto
1 kg
206.00 zł
185,40 brutto
Czas parzenia/temp.   5  93-94 °C

Kraj pochodzenia:
Etiopia

Składniki:
100% kawa arabika

Opis:

Etiopia uznawana jest za ojczyznę kawy. Jak mówi legenda to tu, ponad tysiąc lat temu pasterz Kaldi, podczas wypasu kóz, odkrył  drzewo kawowca i jako pierwszy człowiek na ziemi spróbował jego  orzeźwiających owoców.

Plantacja: Kawa rosnąca na wzgórzach południowo-zachodniej Etiopii,  w regionie Yirgacheffe,  jest ręcznie zbierana przez 500 zrzeszonych plantatorów. Uznawana jest za najbardziej szlachetną z afrykańskich Arabik. Uprawiana na plantacjach położonych  na wysokości 1500-1800 m n.p.m.

Kawa: Ziarna kawy otrzymuje się w procesie obróbki owocu kawowca met odą "mokrą".

Aromat i smak: Kawa o aromacie egzotycznych owoców z nutą czekolady i bogatym, zrównoważonym smaku, o delikatnej kwaskowatości.

Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.

Polecany sposób zaparzania: CHEMEX, włoska kawiarka, Espresso, driper, French Press (zaparzacz tłokowy), Aeropress.

Polecane produkty:

PARYŻ 0,45l (-20%)

(kod C 50213)
50.00 zł
40,00 (brutto) / 1 szt.

Słodka Pokusa (-20%)

(kod 30206)
11.30 zł Naturalny aromat
9,04 (brutto) / 50 g
34,00 (brutto) / 1 szt.

Granat - Malina

(kod 00463)
Naturalny aromat
9,70 (brutto) / 50 g
Wczytuję