Kraj pochodzenia:
Etiopia
Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.
Opis:
Plantacja: ojczyzną tej kawy są lasy deszczowe etiopskiej prowincji Kaffa. To właśnie tam, od kilku tysięcy lat, po dziś dzień rośnie dzika odmiana kawy – Coffea Arabica.
Kawa: naturalne warunki wzrostu oraz mała liczba ziarenek kawy przypadająca na krzew, sprawiają, iż aromat tak mocno koncentruje się w każdym ziarenku, że nie da się go porównać z aromatem kawy uprawianej na zwykłych plantacjach. Mocny charakter oraz niesamowicie intensywny aromat kawy uzyskuje się dzięki ostrożnemu i powolnemu prażeniu w tradycyjnej suszarni bębnowej. Bardzo liczne grono wytrawnych kawoszy uważa kawy etiopskie za niedościgły wzór, zaliczając je do kaw określanych wspólnym mianem "Mocca".
Aromat i smak: Kaffa, to kawa o bogatym aromacie czekolady z toffi, charakteryzująca się intensywnym smakiem kakao, czarnej porzeczki oraz jagód. Kawa o lekkiej kwaskowatości z delikatną nutą słodyczy.