Plantacja: kawa ta rośnie na ocienionych stokach Andów, zbierana jest w tradycyjny sposób - ręcznie - wybierane są tylko dojrzałe ziarna. Największa ilość certyfikowanej, organicznej kawy uprawiana jest w regionach Chanchamayo i Cuzco.
Kawa: umieszczony przy nazwie skrót SHB oznacza najwyższej jakości ziarna (SHB = strictly hard bean - wyłącznie twarde ziarna), używa się również zamiennie skrótu SHG (Strictly High Grown - wyłącznie wysokie uprawy), który oznacza kawę pochodzącą z plantacji położonych co najmniej 1500 metrów nad poziomem morza. Kawa z tego typu upraw uważana jest za najlepszą na świecie, gdyż jej smak i aromat jest czysty, pozbawiony "dodatków" pochodzących z zanieczyszczeń środowiska, czy nadmiernej ilości pestycydów (krzewy wyżej rosnące są mniej narażone na występowanie takich chorób jak rdza kawowa, czy też na ataki ze strony insektów) - stąd często kawa SHG jest jednocześnie kawą organiczną.
Zawartość kofeiny: średnia
Aromat i smak: kawa o subtelnym, zrównoważonym, łagodnym smaku o umiarkowanej kwasowości i pełnym, słodkawym aromacie.
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Kawa szczególnie polecana do zaparzania w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym, driperze ( na przykład V60), french pressie (zaparzaczu tłokowym).
Po zmieleniu kawę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku i chronić przed wysoką temperaturą.
Czystą kawę można smakować tak jak dobre wino, kakao, miód lub oczywiście herbatę liściastą. Jeżeli chcesz spróbować odkryć nuty smakowe, o których piszemy w opisie kawy, polecamy nasz artykuł na temat tego jak przygotować kawowy cupping w domu.