Oxalis » Ciekawostki » Jak przygotować turecki dodatek do herbaty – rachatłukum?

Rachatłukum to popularny na Bliskim Wschodzie tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru. Podaje się go wraz z herbatą.

Sposób przygotowania

Cukier i wodę podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop (ok. 20 minut). Zdejmujemy syrop z ognia. Mąkę mieszamy z zimną wodą, syropem owocowym i sokiem z cytryny, aż znikną grudki. Powoli wlewamy do syropu z cukru i wody, intensywnie mieszając. Masę wlewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem, studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Kroimy w sześciany i obtaczamy w cukrze pudrze zmieszanym z kakao.

Składniki:

  • 2 szklanki cukru

  • 1 szklanka wody

  • 6 łyżek zimnej wody

  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki syropu pomarańczowego lub brzoskwiniowego (zamiast syropu można użyć mocnej czarnej herbaty)

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • masło do wysmarowania formy

  • kilka łyżek rozpuszczalnego kakao

  • kilka łyżek cukru pudru