Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Jak przygotować turecki dodatek do herbaty – rachatłukum?

Rachatłukum to popularny na Bliskim Wschodzie tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru. Podaje się go wraz z herbatą.

Sposób przygotowania

Cukier i wodę podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop (ok. 20 minut). Zdejmujemy syrop z ognia. Mąkę mieszamy z zimną wodą, syropem owocowym i sokiem z cytryny, aż znikną grudki. Powoli wlewamy do syropu z cukru i wody, intensywnie mieszając. Masę wlewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem, studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Kroimy w sześciany i obtaczamy w cukrze pudrze zmieszanym z kakao.

Składniki:

  • 2 szklanki cukru

  • 1 szklanka wody

  • 6 łyżek zimnej wody

  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki syropu pomarańczowego lub brzoskwiniowego (zamiast syropu można użyć mocnej czarnej herbaty)

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • masło do wysmarowania formy

  • kilka łyżek rozpuszczalnego kakao

  • kilka łyżek cukru pudru

Przeczytaj również


Dlaczego na Bliskim Wschodzie najbardziej popularna jest zielona herbata?
Herbaty zielone spotkały się z entuzjastycznym przyjęciem w krajach islamskich, które uznają herbatę czarną za ni...
Czytaj
Dlaczego herbatę z mlekiem nazywamy bawarką?
Połączenie herbaty z mlekiem szczególnie upodobała sobie bawarska księżniczka Elżbieta Charlotta i to z okazji je...
Czytaj
Co dla gości z Chin znaczy kolor biały?
Jeśli ktoś z Państwa będzie miał przyjemność podejmować herbatą gościa z Chin niech przypadkiem nie nakrywa stołu białym...
Czytaj