Jak pije się herbatę w Maroku?
W Maroku pije się zieloną herbatę z miętą - herbata podawana jest w szklankach ustawionych na srebrnej tacy. W domu herbatę nalewa mężczyzna, trzymając imbryk o długim dzióbku tak, by lać z wysoka, dzięki czemu każda szklanka ma u góry warstwę piany. Naparowi towarzyszą często cukierki. Tradycyjnie herbata serwowana jest trzy razy. Dlaczego? Pięknie wyjaśnia to algierskie przysłowie: "Pierwsza szklanka jest tak łagodna jak życie, druga - tak silna jak miłość, a trzecia - tak gorzka jak śmierć".
Składniki "berberyjskiej whiskey" są proste, ale rytuał dopracowany i istotny. Najpierw długo zaparza się herbatę (zieloną lub zwykłą czarną) w czajniczku, doprowadzając ją do wrzenia razem z cukrem (to ważny etap, który nadaje herbacie charakterystyczny smak), a dopiero potem łączy ze świeżymi liśćmi mięty (w czajniczku lub w szklankach).
(Por. Jane Pettigrew, Królestwo herbaty, Warszawa 1998)