Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Jak zaparzyć kawę "na piasku"?

Ta metoda zaparzania była kiedyś popularna w Turcji. Bezpośrednio na rozgrzanych węglach z ogniska stawia się żelazne naczynie napełnione piaskiem, kiedy ten się rozgrzeje umieszcza się na nim tygielek z kawą. Dzięki temu kawa otrzymuje stałą, niezbyt wysoką temperaturę.

Przeczytaj również


Co w Turcji może znaczyć kawa słodka, słona albo gorzka?
Tradycja obowiązująca w Turcji mówi, że jeżeli kobieta poda potencjalnemu narzeczonemu kawę słodką - jest mu przy...
Czytaj
Kiedy pojawiły się pierwsze wzmianki na temat kawy?
Według książki arabskiego podróżnika Abd al-Quadir al-Jaziri kawa była znana w Abisynii (dzisiejszej Etiopii) już...
Czytaj
Czym w XVII wieku "groziło" picie czekolady?
Madame de Sevigny, która w swoich listach barwnie opisuje życie francuskich elit w XVII wieku, wspomina o niewyja...
Czytaj