Polecane produkty:

Goji i Melisa

(kod 00464)
8,30 (brutto) / 50 g

Gunpowder Goji

(kod 10723)
10,65 (brutto) / 50 g

Goji i Melisa

(kod 00464)
8,30 (brutto) / 50 g

Gunpowder Goji

(kod 10723)
10,65 (brutto) / 50 g
Wczytuję

Oxalis » O herbatach i kawach » Owoce Goji

JAGODY GOJI Lycium barbarum (chiński 宁夏枸杞: czyt: gǒuqǐ) to owoce rośliny zwanej kolcowojem pospolitym. Porasta ona mongolskie oraz tybetańskie części Himalajów, skąd z czasem zawędrowała również do Europy i Północnej Ameryki.

Zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie. Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E.

Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, są uznawane za jedne z najbardziej wartościowych na świecie.

Właściwości naparu:
•  wzmocnia stawy i kości,  
•  wzmacnia system odpornościowy,  
•  wyszczupla,  
•  opóźnia procesy starzenia,  
•  poprawia wzrok,  
•  zapewnia długowieczność,  
•  obniża poziom cholesterolu,

Zaparzanie:
Jagody goji można spożywać na surowo, ale można również przygotować napar na ich podstawie. Aby to zrobić wystarczy przygotować ok. 10 jagód na szklankę i zalać je wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Proces zaparzania trwać powinien ok. 8 minut lub do momentu, w którym wyraźnie da się wyczuć łagodny, słodkawy aromat. Jagody można jeść również bez zaparzania. Wystarczy namoczyć je w wodzie na kilka do kilkunastu minut, by raczyć się ich smakiem, przypominającym nieco figi.

Zaleca się stosować około 70 sztuk dziennie (ok 10-15 gramów) dla osoby dorosłej, dla dzieci poniżej 10 lat 35 sztuk dzienie.

Zobacz nasze produkty z owocami Goji

Polecane produkty:

Goji i Melisa

(kod 00464)
8,30 (brutto) / 50 g

Gunpowder Goji

(kod 10723)
10,65 (brutto) / 50 g

Goji i Melisa

(kod 00464)
8,30 (brutto) / 50 g

Gunpowder Goji

(kod 10723)
10,65 (brutto) / 50 g
Wczytuję