Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Owoce Goji

JAGODY GOJI Lycium barbarum (chiński 宁夏枸杞: czyt: gǒuqǐ) to owoce rośliny zwanej kolcowojem pospolitym. Porasta ona mongolskie oraz tybetańskie części Himalajów, skąd z czasem zawędrowała również do Europy i Północnej Ameryki.

Zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie. Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E.

Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, są uznawane za jedne z najbardziej wartościowych na świecie.

Właściwości naparu:
•  wzmocnia stawy i kości,  
•  wzmacnia system odpornościowy,  
•  wyszczupla,  
•  opóźnia procesy starzenia,  
•  poprawia wzrok,  
•  zapewnia długowieczność,  
•  obniża poziom cholesterolu,

Zaparzanie:
Jagody goji można spożywać na surowo, ale można również przygotować napar na ich podstawie. Aby to zrobić wystarczy przygotować ok. 10 jagód na szklankę i zalać je wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Proces zaparzania trwać powinien ok. 8 minut lub do momentu, w którym wyraźnie da się wyczuć łagodny, słodkawy aromat. Jagody można jeść również bez zaparzania. Wystarczy namoczyć je w wodzie na kilka do kilkunastu minut, by raczyć się ich smakiem, przypominającym nieco figi.

Zaleca się stosować około 70 sztuk dziennie (ok 10-15 gramów) dla osoby dorosłej, dla dzieci poniżej 10 lat 35 sztuk dzienie.

Zobacz nasze produkty z owocami Goji

Przeczytaj również


Kawa - mielenie i zaparzanie
Ważne, by kawa była świeża, najlepiej świeżo palona, mielona tuż przed zaparzeniem – odkryje przed nami całe swoje...
Czytaj
Yerba Mate
Yerba Mate (Ilex paraguarensis) to wysuszone liście z ostrokrzewu paragwajskiego, których napar popularny jest w...
Czytaj
Japońska ceremonia herbaciana
Ceremonia Herbaty chanoyu (jap. 茶の湯) Ceremonia herbaty, czyli chanoyu (z jap. "wrzątek na herbatę"), jest bogatą, ca...
Czytaj