Polecane produkty:

11,10 (brutto) / 50 g

Pu-Erh Simao

(kod 20729)
11,40 (brutto) / 50 g

Pu-Erh Simao

(kod 20729)
11,40 (brutto) / 50 g
Bestseller
19,50 (brutto) / 1 szt.
Wczytuję

Oxalis » O herbatach i kawach » Herbata Pu Erh

HERBATA PU ERH 黑茶, hei chá

Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. Herbata ta zwana jest herbatą "postfermentowaną” lub „dojrzewajacą". Dojrzewanie polega na fermentacji nieenzymatycznej, w odpowiednich warunkach (różne mikroorganizmy uwielbiają podwyższoną temperaturę i wilgoć, enzymy natomiast zabija się wcześniej, podobnie jak w przypadku chińskich herbat zielonych, poprzez precyzyjne ugniatanie i podgrzewanie liści w woku).

Jako, że naturalne dojrzewanie czy leżakowanie jest procesem powolnym i trwa latami, opracowano w latach 70-tych metodę zwaną wodui, która go imituje i jednocześnie znacznie przyśpiesza - w ciemnych pomieszczeniach usypuje się herbaciane kopce i w kontrolowany sposób nawilża się herbatę poprzez przykrycie jej zwilżonymi płachtami przez około 1-2 miesiące nabiera pleśniowego, ziemistego smaku i aromatu oraz czarnego koloru.

Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich warunkach. Suche liście herbaty Pu Erh są niemal czarne, z brązowawym lub zielonkawym odcieniem.

Herbata charakteryzuje się bardzo silnym ziemnym zapachem i smakiem. Występuje w postaci herbaty sypkiej lub prasowanej w różnorodne kształty – cegiełek, gniazdek, czy krążków tzw. "ciastek".

Pu-erh może być:
-sheng (surowy, nieprzetworzony, świeży, ang. raw) powoli fermentuje w naturalnym procesie fermentacji nieenzymatycznej. Pożądane właściwości osiąga dopiero po około 5 latach,
-shou/shu (dojrzały, ang. cooked, poddana procesowi przyśpieszonej fermentacji wodui).

Właściwości:
•  wspomaga pracę wątroby,
•  skutecznie walczy z nadwagą,
•  obniża poziom cholesterolu,
•  oczyszcza organizm z toksyn,
•  pobudza procesy trawienne,
•  zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków,
•  zapobiega powstawaniu wolnych rodników,
•  łagodzi skutki spożywania alkoholu,
•  wzmacnia organizm.

Sposób zaparzania:
Wodą o temperaturze 96°C, parzymy od 3-5 minut. Można zaparzać wielokrotnie. Zaleca się pić niesłodzoną. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - 11-13 gramów na 1 l wody).

Nasza oferta herbat Pu-erh czystych i z dodatkami

Polecane produkty:

11,10 (brutto) / 50 g

Pu-Erh Simao

(kod 20729)
11,40 (brutto) / 50 g

Pu-Erh Simao

(kod 20729)
11,40 (brutto) / 50 g
Bestseller
19,50 (brutto) / 1 szt.
Wczytuję