Oxalis » O herbatach i kawach » Herbata Oolong

HERBATA OOLONG ; qīng chá
Produkowana jest w Chinach i Tajwanie (Formosa). Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je "smoczymi herbatami".

Grupa herbat bardzo zróżnicowanych - częściowo oksydowanych (reakcja z tlenem), począwszy od lekko-oksydowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej, aż do mocno-oksydowanych, podobnych do herbaty czarnej.

Proces obróbki składa się z etapów:
-więdnięcie,
-potrząsanie w bambusowych lub wiklinowych koszach,(otarcia listków ułatwiają przedostawanie się soków na zewnątrz i fermentację wewnątrz liścia),
-podgrzewanie w temperaturze 250 stopni przez okres 20 minut zatrzymuje proces oksydacji listka,
-podczas rolowania nadaje się herbacie kształt bryłek,
-dosuszenie i prażenie ma na celu modyfikacja smaku tej wyjątkowej herbacie.

Właściwości naparu:
•  reguluje przemianę materii,
•  przyspiesza spalanie tłuszczu u kobiet o 25%, a u mężczyzn o 15-20%,
•  obniża poziom glukozy we krwi,
•  obniża poziom cholesterolu,
•  chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
•  opóźnia proces starzenia,
•  chroni przed niewydolnością nerek,
•  zmniejsza stres,
•  wzmacnia system odpornościowy.

Zaparzanie (filiżanka 0,15-0,2l):
Łyżeczkę herbaty oolong zalać wodą o temp. 90*C, parzyć 4-5 minut. Zaleca się zaparzać herbatę przynajmniej trzy razy.

Nasza oferta herbat Oolong