Herbata biała
HERBATA BIAŁA 白茶; bái chá
Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Wytwarzane z najmłodszych liści i nierozwiniętych pąków liściowych (najlepsze wyłącznie z pąków), pokrytych drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięczają swoją nazwę. Podczas obróbki przechodzą tylko dwie zasadnicze fazy: więdnięcie, podczas którego lekko fermentują i suszenie, które jednocześnie kończy proces fermentacji. Herbaty białe zwane są inaczej herbatami lekko fermentowanymi dlatego, że stopień fermentacji wynosi jedynie około 10-15%.
Młode listki zawierają 3 razy więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze.
Właściwości:
• orzeźwiające i pobudzające,
• działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia dzięki obecności antyutleniaczy,
• antymutagenne (przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach),
• zawiera polifenole, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników (substancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki).
Sposób zaparzania:
Wodą o temperaturze 75-90°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 gramów na szklankę - 11-13 gramów na 1 l wody).
Napar białej herbaty o jasnej słomkowej barwie odznacza się delikatnym smakiem o subtelnym aromacie.